Zakaj nastane artroza kolena in kako se je z njo najbolje spopasti?


Življenje zahteva svoj davek tudi v obliki obrabe hrustanca v najbolj obremenjenem sklepu – kolenu. To sčasoma pripelje do bolečine in omejene gibljivosti v kolenskem sklepu. Temu zdravstvenemu stanju pravimo artroza kolena, ki je pogostejša med starejšimi, čeprav lahko prizadene tudi mlajše ljudi.

Izguba sklepnega hrustanca vodi v spremembe okoljskih tkiv, ki pa se izraziteje odražajo le pri nekaterih ljudeh. Akutna artroza kolena je prisotna pri 24 % prebivalstva, kar pomeni, da s pravilnim ukrepanjem sčasoma izzveni, vendar se lahko zopet pojavi v kasnejšem obdobju. Veliko bolj moteča je kronična oblika, ki poslabša kakovost življenja marsikaterega starostnika.

Za nastanek artroze kolena je pomembnih več dejavnikov

Ker se življenjska doba podaljšuje, je tudi bolnikov z artrozo kolena vedno več. Raziskave kažejo na to, da v 80 % vzrok za nastanek primarne artroze kolena ni znan. V tem primeru imajo pomembno vlogo dedni dejavniki, starost, spol, hormonsko stanje, debelost in prehrana. 

Sekundarna artroza kolena pa je običajno posledica prirojene ohlapnosti ligamentov ali deformacije sklepa, metabolnih bolezni, poškodbe sklepa ali prekomerne in dolgotrajne obremenitve sklepa pri športnih aktivnostih ali pri delu. V tem primeru je ključnega pomena njeno zgodnje prepoznavanje.

Kako občutite artrozo kolena?

Če se spopadate s stalno bolečino v kolenu, kratkotrajno jutranjo okorelostjo in zmanjšano funkcijo, potem je velika verjetnost, da gre za artrozo kolena. Če k temu dodate še oteženo hojo in obremenjevanje pri drugih aktivnostih, potem je artroza kolena zelo verjetno prisotna. 

Tovrstne spremembe bolniki najprej občutijo le ob vstajanju in hoji po stopnicah, sčasoma pa se pokaže tudi nestabilnost v sklepu in tako imenovano klecanje in škripanje v kolenu. Nekateri bolniki občutijo tudi toploto v sklepu, lahko pa se pojavi tudi oteklina, ki je prvi znak vnetja v sklepu. Kadar artroza kolena močno omejuje funkcijo sklepa tudi pri vsakodnevnih aktivnostih, je nujen obisk osebnega zdravnika.